Designing For Success: How Marchese Partners Made Bay Pavilions Sell Out

Creating a property that delivered maximum lifestyle benefits for residents was the highest priority for the designers of the new $200 million Bay Pavilions.

Architecture firm Marchese Partners is the creative team behind the PietyTHP developed, 273-apartment complex in Lane Cove. Stage 1 of the development has already sold out and Stage 2 is now selling.

Located on an elevated 12,800sqm site overlooking Burns Bay and adjacent to Burns Bay Road, the development presented several design challenges that were overcome with some clever and creative architectural solutions.

Marchese Partners Chairman Eugene Marchese said his team worked hard to ensure the multi-level building complemented the area’s built environment.

“We looked at creating a rhythm – a typology of building – that would break down the scale or the form of the development,” he said.

The firm used timber panelling on the north side of the development to break up the façade by “providing modulation” to the building.

151204 bay pavilions-4_620x380

“They look like a series of timber slats. As they are at an angle, you read them in different ways as you drive down the street,” Mr Marchese said. “They also provide screening from Burns Bay Road, shade and noise attenuation.”

Careful attention was also paid to the positioning of the apartments. Marchese Partners designed the development to maximise the number of units that had good solar orientation – so the apartments were cooler in the summer and warmer in the winter – and enjoyed views to the water.

“Getting natural air through an apartment is a great cooling device and mitigates air conditioning,” Mr Marchese said.

“In a climate like Sydney, the SEPP 65 guidelines (for apartment design) really encourage designers to ensure apartments get a minimum of two hours of sunlight in the living room. We maximised the number of apartments that enjoyed cross ventilation and we ended up exceeding the SEPP 65 controls.”

Apartment balconies have been enclosed with windows, giving apartment owners the option to shut them for more privacy or open them for cooling breezes.

Outside, a village street runs between the buildings, encouraging interaction between residents. The distances between each building, which comply with the SEPP 65 guidelines, provide residents with a feeling of space.

Mr Marchese said he was proud of the finished result and buyers’ enthusiasm for the project had been demonstrated by the sales success of Bay Pavilions.

Stay up to date with our Daily E-Newsletter!

Keep up to date with the people, projects and ideas pushing Australian cities forward.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.